Úplne posledné kusy knihy (nové). Dotlač knihy sa aktuálne neplánuje.
KVÁSOK A KVÁSKOVÉ PEČENIE
KVÁSOK A KVASNICE. KVASENÝ ALEBO KYSNUTÝ?
Veľa ľudí tieto dve veci neodlišuje, a pritom je v nich veľký rozdiel. Nielen v tom, z čoho sa kvások a kvasnice skladajú, ale aj v tom, aký dopad majú na naše zdravie, ako sa v našom tele správajú a v čom nám pomáhajú alebo škodia.
Kvások nie je žiadnym moderným výmyslom, ale je známy už 5 000 rokov. Možno si pamätáte svoje staré mamy, ako kváskový domáci chlieb zvykli piecť doma.
PREČO JESŤ KVÁSKOVÝ CHLIEB?
Chlieb upečený z kvásku je pre naše zdravie prospešný. Tu je 6 hlavných dôvodov, prečo kváskový chlieb uprednostniť:
- Je pripravený úplne bez chémie – bez rôznych prídavných látok. Kváskový chlieb sa dá upiecť už z troch surovín: múka, voda, soľ. Prípadne ho môžete dochutiť a to rôznymi bylinkami, koreninami alebo semienkami.
- Je ľahšie stráviteľný – vďaka baktériám mliečneho kvasenia. Znamená to, že po zjedení kváskového chleba vám už nebude bývať ťažko na žalúdku, ani vás nebude nadúvať.
- Vydrží dlhšie – pri kvasení vzniká kyselina mliečna, ktorá chlieb prirodzene konzervuje. Kváskový chlieb sa dá bez problémov jesť aj týždeň.
- Neprekysľuje organizmus– baktérie z kvásku neprekysľujú náš organizmus, naopak rozkladajú škroby a bielkoviny prítomné v múke. Preto je pre náš organizmus s kváskom upečený chlieb pre zdravie prospešný a prijateľnejší.
- Je nadýchaný – kvasinky obsiahnuté v kvásku produkujú plyn oxid uhličitý, ktorý je obsiahnutý následne v ceste, čím sa stáva cesto nadýchanejšie.
- Chutí famózne! Krásne voňavý s chrumkavou kôrkou, nadýchanou a vláčnou striedkou vo vnútri. Taký býva domáci kváskový chlebík. Každý, kto ho vyskúšal, tvrdí, že iný už nechce.
Z kvásku upečiete a uvaríte veľmi veľa rôznych vecí: nielen kváskový chlieb, ale aj kváskové rožky, žemličky, kváskové koláče, vianočku, buchty, či makovky, na slano, na sladko, kváskový lepkový alebo aj bezlepkový chlieb. Vždy podľa chute, nálady a domácej požiadavky.
Súčasťou knihy "Kváskovanie 2- Poklady z vašich kuchýň" sú 2 elektronické knihy:
Bonusová elektronická kniha č.1 “Kváskovanie bez lepku”:
14 bezlepkových receptov pripravených s láskou a bezlepkovým kváskom. Recepty na chlieb, pečivo i koláče pripravené expertkami na bezlepkové kváskovanie. Recepty plné chute, ktoré si zamilujú nielen bezlepkáči.
Bonusová elektronická kniha č.2 “Ako využiť starší chlieb”:
9 receptov z tvrdšieho kváskového chlebíka. Inšpiratívne využitie tvrdšieho kváskového chlebíka alebo pečiva na rôzne spôsoby. Sladké i slané recepty pre správne gazdinky. I tvrdší chlebík sa dá zúžitkovať do poslednej omrvinky.
Bousové e-knihy si stiahnete po obdržaní tlačenej knihy do svojho počítača, tabletu alebo mobilu.
V knihe "Kváskovanie 2- Poklady z vašich kuchýň" a v dvoch bonusových e-knihách nájdete:
- viac ako 500 strán plných receptov a hodnotných rád pre kváskovanie
- spolu až 90 receptov z kvásku
- z toho je 27 bezlepkových receptov z kvásku
Okrem receptov je v knihe aj náučná časť: rôzne tipy, rady a nápady
- Aký je rozdiel medzi kváskom a droždím
- Výbava domáceho pekára
- Jednotlivé fázy kváskovania a ich význam
- Návod na založenie materského kvásku
- Nie je múka ako múka
- Zoznam mlynov na Slovensku
- V čom alebo na čom sa dá piecť
- 8 dôvodov, prečo je kváskovanie vhodné aj pre deti
- Celiakia a kvások
- Tipy a rady pri práci s bezlepkovým cestom
- Tipy a rady pri práci s hydratovým cestom
- Materské cesto (Mother dough) a práca s ním
- Problémy materského kvásku a štartéra
- Tipy, triky a vychytávky pri skladovaní
- Ozdobné narezávanie a zdobenie chleba
- a veľa ďalších praktických a užitočných rád
PRI KÚPE KNIHY cez www.extradarcek.sk získate NAVIAC AJ TIETO 3 BONUSY:
1. BONUS: zľavový kupón na nákup ošatky v hodnote 2 EUR pre nákup ošatiek v eshope www.extradarcek.sk
2. BONUS: zľavový kupón na kurz kváskovania s autorkou knihy v hodnote 5 EUR
3. BONUS: video návod “Ako založiť kvások”
(Tieto bonusy získate ku kúpe knihy len cez Extradarcek.sk alebo Kvaskovanie.sk. V kníhkupectvách nie.)
Viac receptov, tipov a rád ohľadom kvásku a kváskovania nájdete na www.kvaskovanie.sk